17-letnica z bolečinami v trebuhu

V ambulanto opoldne v spremstvu sošolcev pride 17-letno dekle, ki je med poukom začelo tožiti za močnimi bolečinami v trebuhu, od takrat ne govori, težave naj bi se poslabšale tik pred prihodom v kliniko (nesodelovanje, zmedenost, toženja za bolečinami, hitrega dihanja).
Pred enim tednom je ponoči dekle že obiskalo našo kliniko zaradi hudih bolečin v trebuhu, ki se po Spasmexu niso umirile, poslana v Bondo pod delovno diagnozo apendicitis/tifus. V bolnišnici dokazan tifus, prejela je 1g ceftriaksona, UZ niso delali. K nam se do tega dne ni vrnila. V vmesnem času je še imela občasno bolečine v trebuhu, vročino, nadaljnje terapije za tifus ni prejemala

Dekle je nečakinja ene od naših prevajalk, ki pove, da se je zjutraj čudno počutila, imela glavobol, blage bolečine v trebuhu, a se je vseeno odločila, da gre v šolo.

V kliničnem statusu je bila prizadeta, z motnjami zavesti, neodzivna na klic, na bolečino reagirala, sicer afebrilna, tahipnoična in tahikardna, RR 130/80 (čez 20min 100/70) mmHg, turgor primeren, primerno prehranjena. Vrat mehak, dobro gibljiv, meningealni znaki negativni, zenice težko vidne, ker je imela zrkla obrnjena navzgor in navzad, okrogle, odzivne na svetlobo. Sluznice rožnate. Čeljustne mišice pokrčene. Srčna akcija ritmična, tona primerno naglašena, brez šumov. Dihanje čisto, neredno. Ostali del pregleda je bil v mejah normale.
Preiskave: Debela kaplja krvi na malarijo: negativno, Widalov test na tifus: močno pozitiven titer.

Ta vnos je bil objavljen v Kenija, Splošni primeri. Zaznamek za trajno povezavo.